«Da Jesus kom til Gadarener-landet på den andre siden, møtte han to besatte som kom ut fra gravhulene. De var så ville at ingen kunne ta veien der forbi. De skrek ut: «Hva har du med oss å gjøre, du Guds Sønn? Er du kommet hit før tiden for å pine oss?» Matt 8,28-29.

Et godt stykke fra der hvor Jesus befant seg, gikk en stor svineflokk på beite. Og de onde ånder bad ham: «Driver du oss ut, så send oss inn i svineflokken.» «Far av sted!» sa Jesus, og så fór de ut av mennene og inn i svinene. Da satte hele flokken av svin utfor et stup og ned i sjøen, og der druknet de alle sammen. De som gjette svineflokken, tok på flukt inn til byen, der de fortalte folket alt som var skjedd med de besatte. Da gikk hele byen av sted for å møte Jesus, og da de traff ham, bønnfalt de ham om å dra bort fra bygdene deres.

En blogger skrev om dette for flere år siden, hvor vedkommende skriver bl.a. om dagens tekst:
«Eksorsisme (djevelutdrivelse) bygger på den religiøse vrangforestillingen at vi er omringet av djevler eller onde ånder, og at disse gjør hva de kan for å invadere menneskene og ødelegge oss innenfra. Det bygger på en bokstavtro og forkvaklet fortolkning av enkelte «under» i Bibelen,  som for eksempel her i Matteus kapittel åtte: …Dette MÅ man rett og slett ikke lese bokstavelig! Det er farlig å tro på sånt og sette overtroen ut i praksis!»

Ja, vi lever i 2019 og da ser vi at Barneombudet har anmeldt i kirke på Østlandet, etter at demonutdrivelse og forbønn for en 25 år gammel kvinne ble vist på TV Visjon Norge. 25 åringen som fikk forbønn er overrasket over at Barneombudet har blandet seg inn. Hun opplevde det som at det var deilig å bli fri. I etterkant har hun sovet mye bedre, og hun har ikke alle disse marerittene som hun har hatt opp gjennom årene. (kilde Norge Idag)

Hva tror du hadde skjedd i vår tid om dagens tekst hadde funnet sted på et beiteområde i vårt land. Miljødepartementet ville nok blitt innkoblet med anmeldelse til politiet for brudd på miljøloven om forurensing av vassdrag og bonden ville krevd erstatning for grisene. På samme tid ville nok de to mennene som ble satt fri, vært uføretrygdet og det ville nok dekket mer enn tapet av grisene for å komme seg i lønnet arbeid.

Vi har trosfrihet i vårt land, men handlefrihet av troens overbevisning måles nok innom vårt lovverk. Vi har lov til alt, men det er ikke alt som gagner. Med disse ordene ønsker jeg alle en fin frihetsdag den 17. mai og takker Gud for den.

«Dere er kalt til frihet, brødre. La bare ikke friheten bli et påskudd for den syndige natur, men tjen hverandre i kjærlighet.» Gal 5,13