Når vi sier syv arter eller syv sorter, tenker de fleste nordmenn nok på julekaker. Men de syv artene/sortene som jeg skal snakke om her har verken noe med jul eller med kaker å gjøre, rent bortsett fra at man kan bruke noen av dem til å lage kaker....

 


Israels land er velsignet med mange frukter, og i Bibelen leser vi om syv spesielle frukter av forskjellige planter som hadde en spesiell status – dette var de syv artene som skulle bæres fram som en del av førstegrøden i templet under Shavuot (Pinse) og ofres til Gud, som symboler på Israes land og koplingen mellom det jødiske folket og dette landet.

 

 

Hvete [חטה] Chitah
Den grunnleggende rollen som gjør at hveten er den som skal bæres fram først er svært spesiell. Siden eldgamle tider har hveten vært en av menneskets viktigste avlinger: Fra hvetemel lager vi brød, og under Shavuot, førstegrødens høytid, skulle den første hvetehøsten føres til templet.

 

 

Bygg [שעורה] Se'orah
Byggryn var og er fremdeles til denne dag et viktig kornslag i Israel. Dette er spesielt fordi det krever mindre vann enn hvete, og vokser endatil i de områdene hvor jorden er skrinn i Negev. Bygget modnes før hveten, og innhøstningen begynner allerede i Nissan (vårmåneden).

 


Druer [גפן] Gefen
Menneskene har dyrket vindruer fra de tidligste tider. Den første vingården som er nevnt i Bibelen ble plantet av Noah – etter flommen var over. Drueklasen, som ble ført av Israels barns speidere og ut i ørkenen, symboliserte Israels lands overflod. Gjennom generasjonene har druen forsørget både frukt og vin og har bidratt til økonomien i de innfødte jødiske samfunnene. Vinen, som symboliserer glede, blir også brukt i mange jødiske ritualer og seremonier. 

 

 

Fiken [תאנה] T'einah
Fikentreet gjør med sine store greiner og store blader rikelig med skygge, noe også profeten Mika proklamerer i sine visjoner om fred i landet. «Men de skal sitte hver under sitt vintre og sitt fikentre, og ingen skal skremme dem; for Herrens, hærskarenes Guds munn har talt.» (Mika 4:4).

Denne søte frukten modner under sommerens varmeste tid og kan spises både fersk og tørket. Bibelen omtaler fikenen som et fruktbarhetssymbol.

 


Granateple [רמון] Rimon
Granateplet er en mørkerød frukt med store, røde blomster og de enorme mengdene av frø er et symbol på stor fruktbarhet. Granateplet har en form som blir brukt i mange dekorative utstillinger. For eksempel ble granateplene brukt til å dekorere kanten på øversteprestens kjole i både Tabernaklet og Templet.

 

 

Oliven [זית] Zayit 
Oljetreet er ett av de eldste og vanligste trærne i Israels land. Det fins oljetrær i Galil som man regner med kan være tusener av år gamle. I bibelsk tid, ble olivenolje brukt til å salve prester og konger. I sin reneste form ble den brukt til å tenne den seksarmede lysestaken, Menorahen, i templet. Olivenen blir brukt til å ete etter at den har blitt syltet. Oljen blir også brukt til kosmetikk, medisiner og såper.

 


Daddelhonning [דבש תמר] D'vash Tamar
Dadler er en av de syv sortene som Israels land er spesielt kjent for – og en av de spesifikke fire artene som ble brukt under Løvhyttefesten – Succot. Daddelpalmen er høyt og frukten vokser i klaser nær treets topp. Majoriteten av det som ble nevnt som honning i Bibelen er presset fra dadler, selv om man også brukte honning fra bier.