Denne julen ble for meg en ny og annerledes opplevelse enn noen jul tidligere i mitt liv. Min kone kommer fra Romania og har stor familie der nede. Jeg har vært mange ganger i Romania, siden jeg kom dit første gang i 1997, og jeg har opplevd Gud virke på mange sterke måter der. Dette kan du lese mer om ved å besøke siden www.romaniangospelmission.net.

Nå forholder det seg likevel slik at selv om jeg har vært en rekke ganger i Romania, så har jeg aldri før vært der i jule- og nyttårstiden. Dette ble altså min første opplevelse av å feire jul og nyttår i Romania. Og det var litt av en opplevelse! 

Selvsagt ble det fokusert på store familiesamlinger rundt feiring av jul og nyttår. Dette er jo naturlig i de fleste land, men i Romania er det ofte store familier, så da blir disse samlingene gjerne enda mer intime. Masse god mat, kaker og lignende hører selvsagt med.

En tradisjon som fascinerte meg veldig der nede, er noe som ligner på det vi kaller for "å gå julebukk". På rumensk kalles dette for "Collinde". Men der nede er det i regi av den lokale menighet. Tenåringene samles i den lokale menigheten kl 20:00. Her øver de og repeterer sanger som de skal synge. Og her gjøres det ordentlig! Jeg var med på dette i landsbyen Habud, hvor mine svigerforeldre bor. Den lokale menigheten huser rundt 150 medlemmer, og godt over 30 tenåringer var med på "Collinde". Man deler gjerne opp slik at guttene synger noen strofer, og jentene noen andre. Og det kan være både 2 og 3-stemt! Så har man gjerne med seg et par gitarister også. Slik gikk vi da rundt fra hus til hus og sang for landsbybeboerne. Det er jo sanger som er knyttet opp mot juleevangeliet, samt en rumensk versjon av "We wish you a merry Christmas and a happy new year". Så blir det sitert fra Lukas 2:10-11. Etterpå kommer beboeren ut med kaker, mandariner, candy, brus, saft osv. Slik gikk vi da fra hus til hus. En vanlig runde tar gjerne 5 timer! Men det overraskende er at de gjør ikke dette kun èn kveld. Nei, de holder på over mange kverlder! Jeg var også i Tirgoviste (en by på omlag 100 000 innbyggere) og her sto tenåringene på kveld etter kveld - til klokken var 2 eller 3 på natta!

Men det jeg aller helst vil fortelle om, er den åndelige hungeren som vi finner i Romania. Vi reiste nedover ondag 21. desember. Allerede på juleaften var det samling i den lokale menigheten. Men det var ikke en religiøs seremoni, slik som vi ofte ser her hjemme. Nei, det var rett og slett et 2 timers bønnemøte! Jeg delte et kort budskap ut fra juleevangeliet, og det samme gjorde et par andre brødre. Ellers var hele møtet fokusert på bønn! Kan gjerne ta med at det var overraskende lite fokus på julenisser, engler, dekorasjoner, juletre og alt det der - men det var MYE fokus på Jesus og på bønn!

På første juledag var det imidlertid høytidsstemning. Da prekte jeg først i Habud, med tittel "Give room for Jesus". Det var ikke rom for frelseren i Herberget. Sørg for at DU har rom for Jesus i DITT herberge. På kvelden reiste vi til Tirgoviste. Her prekte jeg i Pinsemenigheten Betel. Jeg hentet mitt budskap ut fra 3 tekster; julevangeliet i Lukas 2:1-20 , vismennene i Matteus 2:1-12 og Pottemakerens hus i Jeremia 18. Hva er det som forener disse tekstene? Jo, stallen i Betlehem ble et "Pottemakerens hus", hvor flere menneskeliv ble forvandlet. Josef og Maria var allerede forvandlet ved alle de overnaturlige hendelsene rundt dette barnet - allerede lenge før det ble født. Så har vi hyrdene på Betlehems marker - forvandlet ved mektige mirakler, englebesøk og selvsagt denne stallen. Så har vi de 3 vismennene fra Østen. De fikk også sitt livsforvandlende øyeblikk der i stallen i Betlehem. Spørsmålet blir: Vil også DU la ditt liv forvandle ved budskapet som ble forkynt i Betlehem?

Etter dette ble det naturlig nok tatt seg tid til litt shopping og det å være sammen med familie og venner. Det ble også reist opp til fjellene, hvor vi fikk oppleve vinter som i Norge, med ski og kjelker osv.

På onsdag 28 desember var det møte i den nyoppførte menigheten i landsbyen Rancaciov. Det er min svoger Aurel Mocanu som har reist dette kirkebygget, med hjelp fra innsamlede midler fra USA og fra oss her i Norge. Dette kan du lese om på hjemmesiden www.romaniangospelmission.net. I Rancaciov prekte jeg om enken i 2 Kongebok 4:1-7. Her prekte jeg faktisk på norsk, ettersom min kone var med og tolket. Så var det bønnemøte igjen på torsdag 29. Dette var i den store Pinsemenigheten Betel i Tirgoviste. Jeg prekte et budskap ut fra Jesaja 50:4 om å ha en disippels ører og en disippels tunge.

Deretter ble det et par dager med nyttårsforberedelser osv. Så var det møte igjen på nyttårsaften. Nå var det en annen av mine svogere, Iosif Bors, som tok meg med til Pinsemenigheten Emanuel i Ploiesti. Ploiesti er en by med omlag 250 000 inbyggere. Menigheten har rundt 300 medlemmer. Jeg prekte et budskap om drømmer og og visjoner for det nye året. Tittel "Desires for 2012". Bibeltekstene var Habbakuk 2:1-3 og Jesaja 40:28-31. Jeg likte meg meget godt i denne menigheten, og pastoren ble for meg et nytt og godt bekjentskap. Han tolket forresten også, ettersom han er veldig god i engelsk. Bildet under er hentet fra dette møtet. 

Nyttårsaften (etter dette møtet) ble en fantastisk samling hjemme hos familien. Vi var omlag 20 stk og det ble mye bønn og åndelige samtaler - samt utsøkt god mat!

På første nyttårsdag talte jeg igjen på møte i Habud. Jeg kjente at budskapet om enken i 2 Kongebok 4:1-7 fortsatt var levende i mitt hjerte, så jeg prekte dette. Igjen ble det prekt på norsk, ettersom min kone tolket. På andre nyttårsdag var det igjen møte i Pinsemenigheten Emanuel i Ploiest. Da tok jeg like godt fram et av mine favorittbudskap, ut fra Matteus 5:13. Tittel "You are the salt of the Earth". Saltet hindrer forråtnelse, saltet smelter is, saltet renser, saltet binder ingrediensene sammen og saltet skaper tørst. Menigheten var veldig ivrig og formelig slukte budskapet. Det var mange "aleluja" og "amin".

Til slutt må jeg fortelle at vi 3 januar dro opp til det nasjonale palass i fjellbyen Sinaia. Dette er nå et nasjonalmuseum, men slottet ble bygd under regjeringstiden til kong Carol 1 i årene 1866 - 1914. Det var en helt utrolig opplevelse å bli guidet gjennom dette utrolig vakre bygget, med så mye fantastisk arkitektur og en svært fascinerende historie. En opplevelse av de sjeldne! Jeg har tatt med et bilde av dette slottet under. Dette besøket satte da et meget godt punktum på en fantastisk juleferie - den beste og mest åndelige jeg har hatt!